I Maj-Britts kök

I Dunderklumpens kök lagas maten från grunden av kokerskan Maj-Britt. Barnens matlust ökar av att känna dofterna från matlagningen, en av många fördelar vi ser med att maten lagas här på plats.

Några gånger i veckan bakar Maj-Britt bröd och det serveras nybakat till frukost och mellanmål. I nuläget kan vi erbjuda ekologisk mjölk, frukt och ägg, och vi har som mål att fortsätta att utöka det ekologiska utbudet. Flera gånger om dagen serveras ekologisk frukt och lunchen inleds med säsongens grönsaker. En dag i veckan är lunchen vegetarisk och två gånger per vecka serveras fisk. De barn som på grund av allergier eller etiska/religiösa skäl önskar anpassad mat, erbjuds självklart det.


Måltiden – mer än bara mat
På Dunderklumpen är måltiden också en lugn stund då vi pratar och äter tillsammans, och på så sätt blir den också en del av det pedagogiska arbetet. Innan vi börjar äta läser vi också veckans ramsa tillsammans, ett populärt inslag hos barnen. Vid högtider och fester dukar vi extra fint och vi firar födelsedagar bland annat med att födelsedagsbarnet själv får välja lunch. Då är tacos en stor favorit, men vi firar inte med sötsaker.

Våra råvaror kommer från ICA Matmästaren i Teckomatorp samt Billeberga frukt och grönt. Självklart följer vi livsmedelsverkets rekommendationer angående mat i förskolan.
Länk till livsmedelsverket


Så här kan en veckomatsedel på Dunderklumpen se ut:
MÅNDAG: vegetariskt
TISDAG: fisk
ONSDAG: kött
TORSDAG: fisk
FREDAG: soppa med nybakat bröd